news

Ce pot sa fac cand am constatat, dupa cumpararea masinii second-hand, ca aceasta are probleme si vicii

June 24, 2015 Balazs Robert

Foarte multi romani isi cumpara masini second-hand, si in afara de problema taxei de poluare, foarte multi dintre ei, constata dupa ce au platit pretul si dupa ce au incheiat actele , ca aceasta are probleme de functionare si tot felul de vicii ascunse.

 Tester caroserie auto

Tester caroserie

Acesti consumatori se intreaba ce pot sa faca in aceste situatii astfel incat mai jos gasiti un mic indrumar pentru un atare caz nefericit. Trebuie insa sa verificati cu atentie provenienta masinii, sa cereti vanzatorului sa va predea toate actele de origine ale acesteia, si sfatul meu este sa scoateti niste bani din buzunar sa mergeti la un service de specialitate in maxim 30 de zile de la cumpararea masinii, sa-i faceti totusi o inspectie generalizata.

Spun asta pentru ca este posibil ca , aceasta inspectie sa scoata la iveala anumite vicii ascunse astfel incat , sa va puteti incadra in termenul de 6 luni de zile in care puteti deschide actiunea in instanta impotriva vanzatorului, dar mai ales, sa evitati ca acesta sa isi schimbe domiciul sau sa dispara intre timp [ daca este persoana fizica ].

 

Daca ati trecut prin asemenea situatii sa stiti ca avocati care sustin proiectul www.AsistentaPentruConsumatori.ro va asteapta sesizarile.
SI neaparat sa nu uitati sa sesizati mereu si Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor !
Va las sa analizati acest indrumar si, pentru comentarii sau sugestii va invit sa imi scrieti la adresa de e-mail iulian.urban@gmail.com

Ipoteza 1 : masina v-a fost predata dar prezinta vicii si defectiuni

Ce garanti trebuie sa-mi ofere vanzatorul?
Vanzatorul dumneavoastra este tinut legal la mai multe tipuri de garantii ce variaza in functie de calitatea lui de vanzator profesionist (dealer specializat) sau de particular.
Un dealer specializat isi asuma urmatoarele garantii :
- garantie comericala de conformitate
- garantie impotriva evictiunii
- garantie impotriva viciilor
- alte garantii conventionale ;
Un vanzator particular, persoana fizica, isi asuma urmatoarele garantii :
- garantie contra evictiunii
- garantie contra viciilor
- alte garantii conventionale


Cum opereaza garantia de conformitate?
De indata ce ati incheiat un contract de vanzare-cumparare cu un dealer specializat si de indata ce constatati dificultati in folosirea masinii, puteti invoca garantia comerciala de conformitate.
Avantajul principal care va este recunoscut gratie acestei garantii este ca nu va revine sarcina probei pentru a arata ca defectiunea este anterioara livrarii. Totusi, trebuie sa stiti ca :
-vanzatorul este liber sa stabileasca durata garantiei (ceea ce presupune practic o garantie limitata in timp si cu o durata ce poate varia de la un dealer la altul) cum este si liber sa nu introduca o asemenea garantie tinand cont ca este vorba de o masina second-hand.
-vanzatorul este liber sa stabileasca intinderea garantiei (ex. : garantia acopera reparatia integrala sau numai o parte din aceste reparatii)
Cum functioneaza garantia impotriva evictiunii ?
Garantia contra evictiunii trebuie asumata atat de vanzatorul de profesionist cat si de cel particular. Ea se refera in principal la obligatia de a asigura posesia linistita a bunului achizitionat in conformitate cu art. 1337 C. Civ. Acest lucru semnifica ca orice cumparator trebuie sa aiba posesia linistita si utila a bunului sau. Or, el este evins si pierde o asemenea posesie fie printr-o fapta / printr-un act al vanzatorului insusi, fie printr-un act al unui tert (persoana ce nu este parte la contract).

1 Evictiunea rezultand din fapta vanzatorului

In cazul in care vanzatorul nu-i permite cumparatorului sa exercite posesia utila si linistita a masinii sale (ex.: el intenteaza o actiune in justitie impotriva cumparatorului) atunci va fi responsabil pentru evictiune in virtutea Codului Civil care enunta urmatoarul principiu : cel care este tinut sa garanteze contra evictiunii nu poate el insusi evinge.

 

2 Evictiunea rezultand din fapta unui tert

In cazul in care cel care evinge este un tert – o persoana straina de contract – tot vanzatorul va fi tinut responsabil si va trebui sa garanteze contra evictiunii. De exemplu, un tert s-ar putea pretinde adevaratul proprietar al masinii vandute. In acest caz particular, cumparatorul va putea sa ridice exceptia relativa la achizitionarea unui bun mobil : achizitionarea unui bun mobil valoreaza titlu de proprietate. In acest caz specific, daca se dovedeste ca tertul era adevaratul proprietar al bunului, falsul vanzator va fi tinut sa restituie integral pretul si fructele percepute pana la acea data.
In fine, in ambele cazuri, cumparatorul va putea cere pe baza art. 1341 din C. Civ. :
- restituirea pretului ;
- restituirea fructelor – mai ales atunci cand trebuie el insusi sa le returneze tertului care l-a evins ;
- costurile procesului ;
- daunele-interese si costurile aferente contractului de vanzare-cumparare

Garantia legala pentru viciile ascunse

1.Cum functioneaza garantia legala pentru viciilor ascunse ?


Garantia contra viciilor ascunse prevazuta de articolele 1352-1360 din Codul Civil are o structura complexa.
Ca regula generala, cumparatorul unei masini second-hand nu poate sa se astepte si nu poate pretinde aceeasi calitate ca in cazul unui bun nou. Totusi, el trebuie sa beneficieze de standardele minime de respect al calitatii tinand seama mai ales de natura bunului. Fiind vorba de o masina, chiar si second-hand, regulile relative la securitate si la norme tehnice raman perfect valabile. Mai ales din aceasta perspectiva este necesara aplicare garantiei contra viciilor ascunse si in acest caz specific.

Notiunea de vicii ascunse se refera la acele vicii sau defectiuni care fac imposibila utilizarea bunului in conformitate cu destinatia si cu scopul pentru care a fost cumparat sau care reduc valoarea bunului intr-o asemenea maniera incat daca le-ar fi cunoscut cumparatorul nu ar mai fi contractat (v. art.1352 C. Civ.). Articolul 1353 ofera o definitie negativa viciilor ascunse : vicii care nu sunt aparente si pe care vanzatorul nu le poate constata cu ocazia cumpararii bunului – in urma unui examen al masinii second-hand.

Mai mult, notiunea de vicii ascunse trebuie sa fie precizata si in legatura cu masinile de ocazie. In acest caz specific, ele nu vizeaza uzura sau vechimea masinii, aceste elemente fiind luate in seama la calculul pretului. In fapt, daca ajungeti sa platiti un pret foarte redus chiar derizoriu pentru masina second-hand (ex. : platiti o suma care echivaleaza cu pretul cantitatii de metal brut reprezentata de masina), atunci o garantie contra viciilor ascunse nu si-ar mai gasi aplicatia.
De asemenea, un viciu este considerat ascuns pentru un neprofesionist (de exemplu un viciu al motorului) nu poate fi calificat astfel in cazul unui profesionist, al unui mecanic. De aceea este util sa apelati la o constatare tehnica inainte de a incheia contractul de vanzare-cumparare.


2. Puteti introduce o actiune in garantie contra viciilor ascunse?


O asmenea actiune poate imbraca 2 forme intre care se poate alege : actiunea redhibitorie si actiunea estimatorie. Prima coincide cu terminarea, cu rezilierea contractului. Atunci vanzatorul va fi obligat sa returneze pretul, iar cumparatorul va fi obligat sa returneze bunul. Cea de-a doua coincide cu o reducere a pretului in functie de gravitatea viciilor constatate. Alegerea intre aceste 2 actiuni poate interveni oricand si pe intreaga durata a procesului.

3. In ce termen puteti introduce actiunea in justitie?

In conformitate cu Codul de Procedura Civila, dispuneti d'un termen de 6 luni incepand cu data de la care ati descoperit viciul sau de la data la care ar fi trebuit sa descoperiti un asemenea viciu (acest din urma moment se apreciaza in functie de proprietarul diligent).

Garantia conventionala impotriva viciilor ascunse


Partile la un contract de vanzare pot stabili regimul specific al garantiei contra viciilor ascunse (dispozitiile Codului Civil roman fiind dispozitive si nu imperative / de ordine publica, se poate deroga de la ele prin conventia partilor). Astfel, partile pot fie sa extinda garantia conventionala impotriva viciilor ascunse, fie sa o reduce.

 
1.Clauze de extindere a responsabilitatii contra viciilor ascunse


Ele sunt frecvente mai ales in contractele incheiate cu un vanzator profesionist caci este in interesul acestuia sa aiba o buna reputatie comerciala (de exemplu, el isi asuma o garantie contra viciilor pe o durata de 3 ani sau pentru 100000 km). Regula opereaza mai ales atunci cand vanzatorul este agreat de producator sau de concesionar, el beneficiind astfel de un regim mai favorabil.
2.Clauze de restrangere a responsabilitatii contra viciilor ascunse
Acestea sunt frecvente in contractele cu un vanzator particular, persoana fizica, caci acesta nu-si va putea asuma rsicurile pe care si le asuma in mod normal o persoana juridica specializata. El poate chiar sa introduca o clauza de non-responsabilitate (mia ales atunci cand masina este veche). O asemnea clauza va fi valabila conform legislatiei romane in sensul ca nu exista o prevedere expresa care sa interzica o astfel de clauza intr-un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect o masina

Alte claze conventionale
Aceste garantii sunt de obicei reunite sub titulatura generica de « Conditii generale de vanzare ». Ele se refera la indicatii de genul :
- durata garantiei (orice viciu aparut in ineriorul acestui termen va fi suportat de fabricant) ; - defectiunile sau viciile suportate (de obicei, aceasta garantie viseaza defectiunile minore si nu pe cele majora ale motorului) ;
- modalitatile de reparare a defectiunilor prin instaurarea unei serviciu post-vanzare;
Aceste « Conditii generale de vanzare » nu sunt stipulate intotdeauna intr-un contract de vanzare avand ca obiect o masina second-hand pentru ca in acest stadiu vanzatorul nu mai este pregatit sa-si asume astfel de obligatii. Asadar, nu este obligatoriu ca astfel de conditii generale de vanzare sa figureze si in contractul dumneavoatra de vanzare-cumparare.

Ipoteza 2: bunul nu v-a fost inca livrat, dar nu ati platit inca pretul


Trebuie sa platiti pretul inainte de livrarea bunului ?
In acest caz specific, nu va grabiti sa platiti pretul caci vanzatorul poate fi de rea-credinta (spre exemplu : el nu este in posesia masinii ; masina nu-i apartine. masina este furata) Legea – Codul Civil – recunoaste posibilitatea vanzatorului de a invoca exceptia de neexecutare a contractului pentru a se apara in fata cererii de a efectua plata. Tinand cont de faptul ca vanzarea este un contract sinalagmatic si implca obligtaii reciproce, o asemenea exceptie va putea fi invocata cu succes in contra vanzatorului de rea-credinta.
O astfel de situatie poate aparea frecvent atunci cand vanzatorul este un particular, persoana fizica.

Ipoteza 3 : bunul nu v-a fost predat chiar daca ati platit pretul


Solutiile limita puse la dispozitia dvs.
In general, exista mijloace legale stricte pentru situatia in care bunul nu v-a fost livrat desi ati platit pretul. Puteti merge mai departe pentru a rupe legatura contractuala prin rezolutie/rezolutiune cu consecinta directa ca pretul va fi restituit de catre vanzatorul ce nu si-a indeplinit obligatia de predare prin aplicarea directa a articolelor 1021-1022 din Codul Civil. .

Ce este rezolutiunea ?
Rezolutiunea este sanctiunea care poate interveni in cazul contractelor cu executare imediata atunci cand vanzatorul nu si-a indeplinit obligatia de predare sau atunci cand cumparatorul nu a platit pretul. Rezolutiune anu poate fi decat judiciare : partile vor trebui sa se adreseze instantei pentru a pune capat contractului.
Clauze rezoluttorii sau pacte comisorii pot fi introduse in contract pentru a le determina sa-si respecte obligatiile asumate initial prin respectivul contract.

Ce este rezilierea ?
Rezilierea este sanctiunea ce intervine in cazul in care partile nu-si respecta obligatii asumate intr-un contract cu executare succesiva (ex. : contract de vanzare-cumparare cu plata in rate, contract de leasing avand ca obiect un automobil second-hand).

Alte sanctiuni posibile
In materie contractuala, legea recunoaste si alte sanctiuni pentru a evita rezilierea/rezolutiunea. Astfel, judecatorul poate dispune reducerea pretului obligandu-l pe cumparator sa pastreze bunul. O asemenea decizie poate interveni mai ales atunci cand cumparatorul nu este multumit de bunul cumparat. Totusi, daca este vorba de o defectiune importanta cumparatorul poate chiar sa refuze bunul.

Ipoteza 4 : dupa predarea bunului, descoperiti ca ati fost inselat de catre vanzator


Ce puteti face daca descoperiti ca ati fost inselat ?
Un asemenea fapt se traduce fie juridic prin eroare asupra bunului sau a calitatilor sale, fie prin dol. Eroarea acopera toate cauzele in care v-ati dat consimtamantul tinand seama de anumite calitati pe care, insa, masina nu le prezinta in realitate. Dolul intervine atunci cand vanzatorul a folosit subterfugii, declaratii false si alte mijloace dolosive pentru a-l convinge pe cumparator sa contracteze.
Pentru cazurile in care intervin asemenea vicii de consimtamant, partea impotriva carora au fost folosite va putea invoca nulitatea relativa.

Care sunt cele mai frecvente forme de inselatorii in aceasta materie ?
Vom arata in continuare, intr-o maniera exemplificativa, cele mai frecvente cazuri de inselatorii :
- Kilometrajul modificat
Repunerea la « 0 » sau la un punct inferior fata de valoarea reala a kilometrajului este strict interzisa. Daca asemenea modificari ajung sa fie ulterior dovedite – printr-un raport de expertiza adecvat – cel care a comis o asemnea fapta poate fi sanctionat direct si va asista si la anularea vanzarii sau la reducerea semnificativa a pretului. O asemenea sanctiune nu va putea interveni atunci cand vanzatorul a fost de buna-credinta si a cumparat el insusi masina de la un alt proprietar ca si atunci cand s-a mentionat expres ca valoarea indicata de kilometraj nu este garantata ca fiind cea reala.
- An de fabricatie intinerit
Anul de fabricatie este o calitate esentiala pentru o masina..
Faptul de a falsifica in mod intentionat anul real de fabricatie constituie inselatorie si este sanctionat ca atare pe baza dispozitiilor penale. Daca insa vanzatorul a dat din pura eroare un alt an de fabricatie, se va putea obtine cel mult anularea vanzariisau diminuarea pretului. Vanzatorul specializat – dealer-ul profesionist – nu se poate prevala de o eroare asupra datei de fabricatie in acest cas. El este obligat sa dea anul de fabricatie real al masinii.
- Masina accidentata
Se admite in practica faptul ca omisiunea vanzatorului unei masini second-hand de a mentiona ca masina a fost accidentata poate constitui dol si atrage, pe cale de consecinta, nulitatea contractului.
- Publicitate mincinoasa
Constituie publicitate mincinoasa faptul de a folosi indicatiile « stare buna », « stare exceptionala » desi masina nu este in realitate intr-o asemenea stare. Acelasi regim va trebui sa fie aplicat si atunci cand se omit informatii cu privire la situatia masinii (ex. : masina este inca in regim de leasing ; masina a fost folosita ca taxi).

Ce este nulitatea contractului de vanzare ?
Actiunea in anulare este o actiune in justitie ce permite partilor sa revina la situatia anterioara incheierii contractului(vanzatorul redevine proprietaul masinii, cumparatorul isi recupereaza suma de bani platita sub forma de prest). Ea intervinamai ales in caz de eroare sau dol intervenite cu ocazia incheierii contractului (atat eroarea cat si dolul reprezinta vicii de consimtamant).

Ipoteza 5 : contractul a fost executat de ambele parti, dar gasiti clauze ambigue

Cum se interpreteaza clauzele contractuale dintr-un contract de vanzare ?
Legislatia romana prevede expres ca in contractele intervenite intre comercianti (in cazul de fata : dealer specializat) si particulari nu trebuie incluse decat clause clare pentru a evita orice echivoc. Daca, insa, apar astfel de clauze ambiguë, ele vor fi interpretate in favoarea cumparatorului particular, persoana fizica.